“Pametni“ Ugljikohidrati

Intezivan trening, poput CrossFita, i izbacivanje ugljikohidrata iz prehrane nisu kombinacija koju savjetujemo. Često vidimo slučajeve gdje ljudi potpuno limitiraju ugljikohidrate iz prehrane misleći da ugljikohidrati debljaju. Ponavljajte za mnom, ugljikohidrati su vam prijatelji :), a što ste aktivniji to su vam bolji prijatelj.

Jako je malo onih koji se osjećaju dobro i postižu dobre rezultate na treningu sa značajno smanjenim unosom ugljikohidrata. Česte posljedice „low carb“ dijete su manjak energije, osjećaj nezadovoljstva i nakon određenog vremenskog perioda prežderavanje upravo sa ugljikohidratima (i to onima najgoreg oblika).

Ukoliko unosite dovoljne količine ugljikohidrata iz dobrih izvora utoliko ćete imati više energije, lakše kontrolirati apetit, bit siti duže, poboljšat će vam se san i imat ćete bolje rezultate na treningu.

Iz osobnog iskustva mogu potvrditi da sam bio „krivac“ i izbjegavao ugljikohidrate i suočavao se sa gore navedenim lošim siptomima. Nakon analize svog trenutnog stanja i svojih ciljeva kroz Precision Nutrition „ProCoach“ program, počeo sam sa većim unosom ugljikohidrata iz boljih izvora. Rezultati na treningu su puno bolji, uz odličan osjećaj i veliku količinu energije nakon treninga, za razliku od prije kada bi nakon treninga bio spreman jedino za krevet ili kauč.

Neki od primjera dobrih izvora ugljikohidrata su: Integralna riža, kvinoja, zobene pahuljice, grah, leća, krumpir, batat. Pokušajte eksperimentirati u kuhinji i koristiti ugljikohidrate iz ovih izvora kao dodatak vašem jelu. U slučaju da ste ovisni o slatkome pokušajte ponekad zamijeniti slatkiše sa voćem, a umjesto bijelog brašna koristiti razne zdravije alternative za torte i kolače (npr. Kokosovo brašno).

Startna preporuka za količinu, muški dvije male šake, žene jednu po obroku.

This website or its third-party tools process personal data.
You may opt out by using the link Opt Out