Tri ravnine ljudskog tijela

Tri ravnine ljudskog tijela su :

Sagitalna (fleksija i ekstenzija, većina pokreta koje radimo u CrossFitu se odvija u ovoj ravnini)

Frontalna (abdukcija i adukcija, od tijela, prema tijelu)

Transverzalna (rotacije)

Tri ravnine dijele tijelo na lijevu i desnu, prednju i stražnju, gornju i donju polovicu.

Ako želimo biti balansirani i otporni na ozljede onda u trening moramo uključiti pokrete kroz sve tri ravnine.

Jedan od načina kako to možemo ostvariti je da standardnim vježbama dodamo mali "twist" (primjer, lunge – lateral lunge i box step up – lateral box step up). Lateralnim korakom na kutiju izlazimo iz sagitalne ravnine i radimo na pokretu u frontalnoj ravnini.

Drugi način je uključivanjem unilateralnih vježbi (s jednom rukom, na jednoj nozi). Kad radite vježbu poput single leg deadlift-a ili carrying s težinom na jednoj strani, tada se cijela druga strana tijela mora uključiti da bi zadržali tijelo u dobroj poziciji. Otpor pokretu se također smatra kao rad u određenoj ravnini. Primjer rada u frontalnoj ravnini je izbjegavanje naginjanja u jednu stranu tijekom nošenja isto kao što je i otpor rotaciji rad u transverzalnoj ravnini.

Ne morate poznavati tri ravnine ljudskog tijela da bi trenirali CrossFit, ali bitno nam je da Vam pokušamo približiti razloge zašto radimo određene vježbe. U našem programu se niti jedna vježba ne pojavljuje slučajno i cilj nam je da shvatite vrijednost ovih vježbi da bi imali dodatnu motivaciju i fokus na izvedbu i pravilan pokret prilikom rada na istima.

This website or its third-party tools process personal data.
You may opt out by using the link Opt Out