Bol je upozorenje

Rekreativni CrossFitteri ne bi trebali trenirati kroz bol, rekreativni CrossFitteri se ne bi trebali ozlijediti. Bol je upozorenje tijela kako nešto nije u redu. Bol mijenja situaciju i pokret kompenziranjem što onda stvara cijeli niz drugih problema. Slušajte tijelo, ciljate na male pomake kroz duži period. Nemojte pod svaku cijenu pokušavati podići veću kilažu na svakom treningu, gurajući kroz male boli i zatezanja koja s vremenom mogu prerasti u nešto gore. Svaki put kad vam tijelo govori kroz bol, SLUŠAJTE, kontrolirajte se, budite profesionalci.

Jedan važan koncept vezan za bol je da mjesto gdje osjećate bol, često nije uzrok problema.

Primjer, bol u ramenu tijekom trzaja može nastati ako vam šipka nije u centru tijela. Često vidimo kako članovi traže stabilnost gurajući šipku previše iza tijela rotirajući ramena u ranjivu poziciju. Tada možete osjetiti bol u ramenu no pravi problem može biti limitirana mobilnost gležnja koja uzrokuje kompenzacije prilikom ulaska u duboki čučanj s kilažom iznad glave. Tijelo pokušava spriječiti da padnete i traži balans gurajući glavu i prsa naprijed, ramena nazad. Ovo očito nije dobra pozicija, nesigurna je i ne efikasna. Česti scenarij je da sportaš sada pokušava riješiti problem u ramenu masirajući bolno mjesto s lopticom ili rollerom. Na ovaj način možemo privremenom olakšati bol, ali nismo riješili uzrok.

Sličan scenarij možemo vidjeti i u gimnastici gdje limitirana mobilnost ručnog zgloba stvara bol tijekom stoja. Poanta je da bez kvalitetnih testova ne možemo znati koji je pravi uzrok. Prošli tjedan smo radili test ekstenzije u ramenu, danas radimo test mobilnosti torakalne kralježnice. Ako na testovima otkrijete nedostatke, na vama je da im se posvetite koristeći preporučene vježbe iz naše mobility sekcije na websiteu. Rad na mobilnosti zahtijeva upornost i konstantnu posvećenost. Pošto smo svi različiti u grupnom okruženju nije jednostavno ubaciti rad na mobilnosti za onaj dio koji baš vama treba, ali vam pokušavamo kroz testiranja ukazati na problem i ponuditi rješenje. Ne možemo vas natjerati da radite na tome, to ostaje na vama.

Netko tko ima lošu mobilnost gležnja i kuka ne treba raditi čučanj sa šipkom iznad glave nego popravljati osnovni uzorak čučnja i raditi na mobilnosti. Netko tko nema mobilnost iznad glave ne treba raditi vježbe s kilažom s ciljem stabilnosti u krajnjoj poziciji koju ne posjeduje, tako dolazi do iritacije ramena. Ne radite napredne vježbe ako osnovni pokret nije tu.

This website or its third-party tools process personal data.
You may opt out by using the link Opt Out