Piramida CrossFit treninga

Metoda CrossFit treninga izgrađena je na piramidi. Temelj priramide čini prehrana, zatim slijedi metabolički trening, gimnastika, dizanje utega i na vrhu nalazi se sport – natjecateljski dio CrossFita.

Pravilna prehrana je baza piramide, te je prioritet ispred treninga. Nikakv način treniranja ne može „ispraviti“ lošu prehranu. Pravilna prehrana ne samo da će utjecati na sportske rezultate (napredak, oporavak od treninga) nego je, uz adekvatan trening, ključ zdravlja i dugovječnosti.

Metabolički trening obuhvaća vježbe kao što su trčanje,veslanje, bicikla, skijanje, plivanje, te ostale aktivnosti kojima se utječe na razvoj aerobnog i anaerobnog sustava. Intervalni trening (poput CrossFit-a) je metoda kojom razvijamo aerobne sposobnosti pomoću anaerobnih vježbi.

Kad pričamo o gimnastici u CrossFitu, ne mislimo samo na elemente sportske gimnastike već na gotovo sve vježbe s vlastitim tijelom koristeći gimnastičke alate (karike, konop, i sl.) Cilj je da vježbač demonstrira sposobnost kontrole vlastitog tijela prije dodavanja vanjskog opterećenja. Gimnastičke aktivnosti razvijaju jakost, fleksibilnost, koordinaciju i balans.

Olimpijsko dizanje utega razvija jakost, brzinu i snagu. Za kvalitetnu izvedbu potrebna je koordinacija, agilnost i preciznost. Prije pokušavanja vježbi olimpijskog dizanja moramo imati izgrađenu dizačku bazu (da uspješno izvodimo vježbe kao što su mrtvo dizanje, čučanj, press).

Na vrhu piramide je CrossFit kao sport tj. CrossFit Games. Često vidimo da vježbači okrenu piramidu „naopako“ i gledajući što zvijezde sporta rade, pokušavaju kopirati njihov program u nadi boljeg ili bržeg napretka. Kuća se gradi iz temelja i jaka je koliko su jaki njeni temelji. Ne postoji prečica do uspjeha. Samo redoviti svakodnevni rad na malim stvarima. Male stvari koje ponavljate svaki dan, tada postaju velike stvari.

Pričajući na ručku s Thuri Helgadottir (osma CrossFitterica na svijetu, open 2017.) dotakli smo se ove teme. Thuri ima oko 80 tisuća instagram sljedbenika koje naravno zanima što ona radi. Komentirala je kako je puno jednostavnije objaviti „lift“ poput Snatcha, nego 30 minuta „umiranja“ na ergometru. Ljudi mogu stvorit krivu sliku u glavi misleći da je fokus treninga Weighlifting iako ona svakodnevno radi na „Met-Con“ bazi (druga stavka piramide nakon prehrane).

Prihvatite trening kao dugoročni proces, radite na temeljima, ciljajte na male pomake kroz duži period.

This website or its third-party tools process personal data.
You may opt out by using the link Opt Out