Stres i Kronične Bolesti – Part 1

CrossFit smatra fitnes i zdravlje kao kvalitete mjerene na istom spektru. Za podsjetit se pogledajte “Fitness je štit protiv bolesti” (https://www.youtube.com/watch?v=iZWgh_c67P8&t=2s)

Za bilo koji od mjerljivih faktora (npr. krvni tlak, kolesterol, puls u mirovanju, tjelesnu masnoću, mišićnu masu, fleksibilnost ili vrijeme koje vam je potrebno da istrčite maraton, itd.) možemo dodijeliti vrijednost od bolesne (patološke) do “well” (normalne) pa sve do “fit” (bolje od normalnog). Vaš fitnes program treba premjestiti svaki mjerljivi pokazatelj na fit stranu spektra.

Ovaj model okuplja više faktora: način života (lifestyle), protokole treninga, prehranu i razne druge, te ih stavlja u jednu cjelinu: vaše zdravlje. Fitnes je po CrossFit definiciji stanje "super zdravlja". To znači da kada se pokazatelji zdravlja i uspješnosti člana na treningu kreću u pogrešnom smjeru, moramo gledati što se događa van dvorane i tih sat vremena koje provedete s nama. Trener tada treba gledati širu sliku i dublje uči u prehrambene navike, obrasce spavanja i razinu stresa kod članova.

Da bi to radio učinkovito, trener mora biti naoružan znanjem o tome kako ti čimbenici utječu na performanse, a zatim biti sposoban komunicirati na način koji je informativan, točan, motivacijski i podržava promjenu ponašanja.

Na primjer, član može pokazati nisku energiju tijekom treninga u periodu od tjedan ili više dana. Dobar trener istražit će ovo s članom, ne iz perspektive kako ga natjerati da napornije radi tijekom treninga, već iz perspektive ispitivanja čimbenika izvan dvorane i kako bi oni mogli negativno utjecati na izvedbu. Istražujući ove čimbenike, trener može otkriti da član ima razinu stresa koja nije optimalna. Znajući važnost upravljanja stresom i razine stresa koje su u skladu s bolešću, wellnessom i fitnessom, trener sada ima polaznu točku da objasni zašto bi sportaš trebao raditi na poboljšanju ovog markera.

 

Učinci previše stresa:

– Previše stresa ima ozbiljne posljedice po zdravlje.(Premalo stresa ostavlja neiskorišteni potencijal). 

– Bez mentalnog zdravlja ne može biti istinskog fizičkog zdravlja.

– Stres je čest faktor rizika za 75% – 90% bolesti. (kardiovaskularne bolesti, metabolički sindrom, neurodegenerativne bolesti, rak i bolesti karakterizirane sa smanjenom imunološkom funkcijom)

 

Upute za upravljanje stresom:

– Pratite razinu stresa i budite svjesni kada imate stresnu reakciju.

– Promijenite promjenjivo: fitness, prehranu, san, pogled na život, metode opuštanja.

– Tjelesna aktivnost poništava mnoge negativne učinke koji proizlaze iz stresa.

– Zdrava prehrana podržava mentalno zdravlje.

– Uspostavite zdravu praksu sna.

– Postavi prioritet da nađeš vrijeme za opuštanje, nauči kako se opustit, šta god to bilo za tebe.

 

This website or its third-party tools process personal data.
You may opt out by using the link Opt Out