“CIJENA” MRŠAVOSTI i TRBUŠNJAKA

Ovaj post nije napisan s namjerom da vam sugerira razinu mršavosti ili postotka masnog tkiva (BF), već da vam objasni što je potrebno za pomicati se s jedne razinu na iduću.

Ako ste muškarac i trenutno na 30% BF ponašanja i navike potrebne za doći na 25% bit će različite od onih potrebnih za spustiti BF s 15% na ispod 10%.

Ako poduzmeš korake da promjeniš svoj stil života, trening i prehranu, postotak masnog tkiva će krenuti u smjeru kojem želiš, ali ta promjena se neće dogoditi u mjesec dana.

Računajte da je ovo jedan proces koji zahtijeva posvećenost, vrijeme i rad.

Dobra stvar je da nakon što pročitate ovaj post možete odlučiti je li sve navedeno vrijedno tog truda za vas ili ne i napraviti odluku. 

Pogledajte priloženu sliku i procijenite gdje se nalazite!

Ključ promjene je pronaći one navike koje možete raditi svakodnevno, relativno jednostavno, kroz dugi period.

Zato restrikcijske dijete nisu dobre jer ljudi brzo odustaju.

Pročitate negdje online određenu dijetu, zvuči vam dobro, sigurni ste da bi mogli ostvariti rezultat ako je slijedite….ali ta dijeta je bila napisana za glumca koji je morao spustiti BF na ispod 10% u 2 mjeseca zbog snimanje filma i to mu je jedina briga u životu.

Ta dijeta nije za vas koji radite i imate obitelj i bezbroj drugih obaveza. Vi možete krenuti prema tom rezultatu, ali tempo mora bit drukčiji i realniji, a vi to morate prihvatit i ne osuđivat sebe zato jer niste uspili slijedit najtežu dijetu na svijetu i ponašat se kao da ste luzer zbog toga i odustat od svih budućih pokušaja radi toga!

Ako se na slici pronalazite skroz lijevo, a na internetu pronađete savjet da je za rezultat potrebno vagati hranu na svakom obroku, vama će to zvučati kao nemoguća misija i nećete ni krenuti u proces. Istina je da će vaganje hrane biti faktor za one koji pokušavaju doći do slike skroz desno. Međutim VI možete doći do rezultata uz puno fleksibilniji i realniji pristup, al to vam netko mora objasnit!

 

Što sve utječe na body fat level?

1. Kako jedete

Jedete li dok ste u pokretu, dok vozite, radite na laptopu, tipkate na mobitel ili uzimate 15 minuta da u miru pojedete obrok bez distrakcija? Način kako jedete ima veliki utjecaj na rezultat

2. Kvaliteta hrane

Jedete li više obrađene hrane ili hrane u svom izvornom obliku? Pripremate li hranu sami tj. znate li sastojke onoga što jedete? Koliko dodanog šećera ili trans masti ima u vašoj hrani?

Postepeno popravljanje kvalitete vaših obroka bit će potrebno za ići desno na slici.

3. Količine

Za početak koristite vaše ruke za odrediti količine, ako ne znate kako pogledajte moje stare članke na ovoj stranici. Osvijestite unutarnje mehanizme i osjećaj gladi i sitosti. Kako se približavate desno koristite vagu i aplikacije za praćenje količina

4. San/ Oporavak

Koliko i kako spavamo utjecat će na kompoziciju tijela

5. Stres

Je li vam “mozak” radi 100/h cijeli dan? Imate li metodu za borbu protiv toga? Stres će utjecati na vaše tijelo prije ili kasnije…

6. Trening

Prehrana i duge šetnje pomoć će vam ako se nalazite skroz lijevo. Ako se približavate slikama desno, tada će vam pomoći trening poput CrossFit-a

 

Pitanja koja trebate postaviti prije nego odlučite da želite određeni BF postotak kao cilj:

1. Što je prioritet? Zdravlje, obitelj, izlasci, trening, izgled … ?

2. Na što si sve spreman za doći do cilja? Čega se možeš/ ne možeš odreći?

3. Koliko redovit možeš biti s novim navikama?

Ponavljanje sličnog ponašanja dugoročno je ono što će biti potrebno za bilo kakvu promjenu. Nemoj sebi napisati program koji ne možeš pratit dugoročno.

 

I dalje si siguran/sigurna da želiš trbušnjake?

Onda moraš raditi više sljedećeg:

– Jesti sporo i produžiti trajanje obroka prema 15 – 20 minuta

– Stati kad si sit/sita (80%) i ne prejedati se (kad jedeš sporo možeš lakše prepoznati taj trenutak)

– Jesti više minimalno obrađene hrane

– Moraš bolje poznavati namirnice, čitati deklaracije proizvoda

– Trenirati intenzivno, ali u skladu s tvojim mogućnostima da zadržiš kontinuitet

– Pobrinit se da radiš na oporavku (san, anti stres aktivnosti)

Ovo su osnovne stvari, tek kad ovo imaš pod kontrolom i dugoročno bez problema slijediš ove navike onda kreni razmišljati o naprednijim tehnikama ili detaljima.

Prvo jedi sporo 6 mjeseci svaki obrok pa ONDA probaj KETO.

Jedi više minimalno obrađene hrane pa onda razmisli želiš li krenuti s “Intermittent Fasting”.

Prvo spavaj 8h pa se onda pitaj je li dobro bananu nakon treninga…

Kad poznajete ove informacije onda možete donijeti odluku je li vam određeni body fat level VRIJEDAN tog truda i CIJENE koju trebate “PLATITI” s promjenom vašeg životnog stila.

Sasvim je normalno i u redu da to nije vrijedno žrtve za vas. Nađite drugi cilj prikladan vašoj trenutnoj situaciji i mogućnostima. Ali zapamtite da vas niti jedan suplement neće odvesti prema nižem BF ako prvo ne radite osnovne stvari dobro kroz duži period (mjesecima).

Svi možete izgledati bolje uz malo truda, nađite body fat level koji je zdrav, gdje se osjećate dobro u svojoj koži i koji odgovara vašem stilu života. Ne trebamo svi imati trbušnjake niti bi to trebalo bit nametnuto kao standard kojem svi težimo, ali svi možemo imati zdravo tijelo bez viška masnoća koje mogu utjecati na naše zdravlje i to je nešto oko čega bi se svi mogli potruditi!

This website or its third-party tools process personal data.
You may opt out by using the link Opt Out