KAKO POSTIĆI I ODRŽATI ODLIČNU FORMU TIJEKOM CIJELE GODINE?

Kako izgleda prehrana za biti u formi tijekom cijele godine?

Objasniti ću 7 potrebnih navika za one koji žele da im se “vide trbušnjaci”. Nakon što pročitate ovo možete odlučiti je li to vrijedno truda za vas ili ne. Svakako dobro je znati i osvijestiti što je potrebno. Za nekog kome trebaju intervencije drugog tipa, npr. sa 110kg doći do 100kg, plan će biti drukčiji i fleksibilniji, al o tome više na kraju teksta.

1. KONSTANTA (u treningu i prehrani)

Ako želiš biti vitak/vitka moraš zavoljeti cijeli proces, od treninga do prehrane. Za doći do vidljivih trbušnjaka potrebno je ponavljati treninge i dobru prehranu iz dana u dan, tjedna u tjedan, mjesecima, godinama. Ako ne voliš taj proces možda je pametnije ni ne pokušavati i izbjeći nepotrebne frustracije i ljutnju.

2. BROJKE

U mom "stress free fat loss" programu ne savjetujem da “brojite” kalorije, postoje i jednostavniji načini koji su dobri i daju rezultat. Ali za doći do ispod 10% BF za muškarce ili ispod 18% za žene potrebno je preciznije poznavati namirnice. Kao eksperiment ponekad dajem ljudima da ubace podatke o namirnicama koje koriste u aplikacije poput My Fitness Pal, uvijek ostanu iznenađeni kad osvijeste brojke. Često ljudi koriste dobre i zdrave namirnice kao što je maslinovo ulje, ali ostane šokirani kad vide kolike količine su zapravo potrebne i koliko više mi svakodnevno koristimo. Na ovom linku (https://tdeecalculator.net) možeš upisati podatke (visina, težina, godine, aktivnost) i dobiti info koliko kalorija ti je potrebno za održavati kilažu. Usporedi te podatke s onim što unosiš u tijelo kroz 5 dana da procijeniš jesi li na dobrom putu.

3. KVALITETA HRANE

Ako želite biti vitki morate zavoljeti kvalitetnu hranu u svom izvornom obliku, a odmaknuti se od obrađene hrane lošije kvalitete. Pod "kvalitetna" ne znači da sve treba pripremati lešo i patiti u bezukusnoj hrani. Kvalitetna hrana je itekako ukusna, ali potrebno je znati pripremati hranu što nas dovodi do sljedećeg koraka.

4. SAMI PRIPREMAJTE SVOJU HRANU

Naučite pripremati hranu koju volite. Vi najbolje znate kako “zuzh up-at” hranu da bude idealnog okusa za vas. Odvažite se i eksperimentirajte, ako ne uspije iz prve, imate još neograničeni broj pokušaja. Kad pronađete nešto što vam odgovara zapišite taj recept i uvrstite ga u vašu kuharicu. Nakon nekog vremena imat ćete dovoljno jela u kojima uživate i koje možete rotirati. Kad sami pripremamo svoju hranu možemo kontrolirati sastojke i smanjiti količinu nepotrebnih dodataka koji štete našem cilju. Jako je bitno dodavati razne začine i raditi kvalitetne umake te izvući maksimalan okus iz hrane tako da u njoj možemo uživati. Ako ne volimo hranu koju jedemo to neće funkcionirati dugoročno, kao ni naš rezultat kojeg tražimo.

5. KAD JEDETE VANI DRŽITE SE PLANA

Ako ipak odlučite jesti u restoranima, ili ako je to neizbježan dio vaše svakodnevnice, držite se nekakvog plana. Izbjegnite krumpiriće uz glavno jelo, naručite salatu. Odmah to recite konobaru da vam ne donosi. Ne morate uvijek naručiti samo salatu, ali nekakav kompromis je potreban. Broj 1 kompromis je piće, držite se vode ili mineralne. Najjednostavniji način da ubacite višak nepotrebnih kalorija je kroz gazirana pića, sokove i alkohol. “Speaking of alcohol…”

6. LIMITIRAJTE ALKOHOL

Ako uživate u čaši vina uz večeru svaki dan ili ako volite izaći s prijateljima na piće vrlo je vjerojatno da nećete dosegnuti body fat levele o kojima pričamo ovdje. Alkohol utječe na san i kvalitetan odmor koji je potreban za optimalnu proizvodnju hormona.

7. TRENING

Uvijek u dvorani savjetujem treniranje kroz cijelu godinu jer upravo konstantan trening ritam je potreban za dobru formu.

Ako pretjerate i trenirate pre intenzivno, riskirate da zbog upale i ozljede propustite nekoliko dana ili tjedana treninga. Trenirajte s idejom da je glavni cilj održati sličan ritam kroz cijelu godinu. To je savjet kojeg dajem i članovima u dvorani. Na dane kad vam se ne dolazi u dvoranu (ili kad ne možete doći u dvoranu) potrebno je pronaći motivaciju iznutra koja će vas pokrenuti da odete na Marjan ili na Mosor, bilo kakav aktivnost je dobra samo da ste redoviti u njoj.

This website or its third-party tools process personal data.
You may opt out by using the link Opt Out