KOLIKO VREMENA DNEVNO PROVODITE NA DRUŠTVENIM MREŽAMA

Prema jednoj od novijih studija, prosječna osoba, provest će 5 godina i 4 mjeseca svog života na društvenim mrežama!!!!

To je 46,751 sati !!!

Ako se vodimo pravilom da je 10 tisuća sati dovoljno za postati ekspert u nečemu to znači da smo umjesto scrollanja mogli naučiti 2 jezika, svirati instrument, naučiti double ili možda čak i triple undere …

Koliko ste vremena proveli na facebooku prošle godine?

Logično je da je ovaj broj porastao u vrijeme lockdown-a, ali mnogi od nas zadržali su ovu naviku i nakon izlaska iz karantene.

Što učiniti?

Ako koristite društvene mreže odgovorno, sudjelujete u grupama od vašeg interesa i razmjenjujete korisne informacije – čestitam!

Ali ako samo scrollate da izgubite vrijeme, ulazite u online rasprave, postavljate curama koje ne poznajete pitanja poput “smetam li?” onda sasvim sigurno imate problem.

Kako ga riješiti?

1. Eliminirajte društvene mreže iz jutarnjih sati!

Ako je mobitel prva stvar koju vidite nakon što otvorite oči, imamo problem! Prije nego ste popili i prvu kavu već ste uključeni u vrtlog vijesti (najčešće negativnih), usporedba i postova koji izazivaju snažne hormonske rekacije u vama.

Ovaj tjedan probajte sljedeće: PRIJE nego navečer odete u krevet na spavanje stavite mobitel na zrakoplovni način i ne dirajte ga ujutro prva 2h nakon što ste se probudili.

Iskoristite ta 2h za rad na nečemu do čega vam je stalo. Ako ste na poslu radite fokusirano bez distrakcija, ako ne radite iskoristite to vrijeme za čitanje ili šetnju ili trening (opet s totalnim fokusom na to što radite umjesto da dijelite to vrijeme s mobitelom.)

Nakon tjedan dana vidjet ćete da ste mirniji i da imate više fokusa ne samo ujutro nego tijekom cijelog dana, a i općenito raspoloženje bi vam se moglo popraviti! Probajte pa javite.

2. Nemojte pratiti ljude i stranice koji ne donose ništa pozitivno u vaš život

Ako stalno na istim stranicama slušate vijesti i postove koji vas uznemire i uzrokuju reakciju onda je logično da to trebate eliminirati iz svog života. Zadržite one prijatelje i stranice koji vam daju korisne savjete. Ako čitate moje postove i razmišljate “šta sad ovaj pila” onda to trebate maknuti iz svog života i nemojte se na sekundu misliti hoće li netko to primjetiti ili ne. Ako pratite stranice koje vam nude korisne savjete u kojima uživate to zadržite. Eliminirajte sadržaj koji krade vaše dragocjeno vrijeme.

3. Isključite notifikacije

Mobitel morate koristiti kad vi to želite, ako vas telefon “zove” svake minute svakog dana to će biti jako teško za izvest. Isključite sve notifikacije ODMAH. Ja sam otišao u ekstreme, pa mi mobitel ne šalje notifikaciju (ne zvoni) čak ni kad me netko zove Ako vam se ne javljam na poruke i pozive, oprostite. Jednostavno u jednom trenutku mi je bilo previše. Konstantne poruke, komentari i pozivi odvajali su me od bilo kakvog projekta ili druženja. Nemoguće je napisati nekakav post za moje grupe, čitati ili družiti se kad nas mobitel stalno zove. Koristite mobitel u trenucima kad ste VI odredili da ga planirate koristiti, nemojte da mobitel koristi vas.

P.S. Ako se osjećate loše nakon ovog posta, ne zaboravite, postoje ljudi kojima je posao da vas zadrže za mobitelom duže nego što ste planirali.

Bitno je da to osvijestimo i napravimo prve korake da koristimo tehnologiju samo kad nam je to zaista potrebno.

This website or its third-party tools process personal data.
You may opt out by using the link Opt Out