Jednostavniji način za kontroliranje porcija pri svakom obroku

Čak i ako važete svaku namirnicu i dalje postoje velike šanse za greškom, od krivih podataka u tablicama koje slijedite, do krivih podataka na proizvodima, stresa kojeg brojanje kalorija nosi, da ne spominjemo uopće nepraktičnost samog postupka.

Previše truda se ulaže u postupak koji teško da može bit potpuno točan.

Jedna od popularnijih metoda savjetuje da za gubitak masnog tkiva dnevno jedete 500kcal ispod levela potrebnog za održavanje kilaže (još malo nagađanja).

Na ovaj način bi trebali gubiti 1lbs sala tjedno (7 dana * 500kcal = 3500kcal = 1lbs of fat).

Što ako nastavimo tako jesti cijeli život? Bi li osoba „nestala“? 🙂 Naravno da ne bi što nam govori da ovaj proces ne možemo gledati isključivo kroz prizmu matematike tj ovaj način ne uračunava sve druge faktore koji utječu na "energy in / energy out".

U procesu rada na prehrani bitno je olakšati sebi situaciju, ne je dodatno otežavati.
Ako donosite manje odluka, ako su vam sva sredstava za donošenje odluka pri ruci, šanse za uspjeh su puno veće.

Bitno je što unosite u tijelo i bitno je u kojim količinama unosite određene namirnice, ali nije potrebno većinu svog vremena provoditi vaganjem hrane.

Jednostavniji način za kontroliranje unesene hrane je da koristite vlastiti dlan za kontrolu proteina pri obroku, šaku za povrće, „šačicu“ za ugljikohidrate i palac za unesene masti.

Za muškarce, kad se radi o PROTEINIMA (meso,riba,jaja), preporuka je da jedete dvi porcije veličine i debljine dlana bez prstiju, za žene jedna porcija veličine dlana sa svakim obrokom.

Za POVRĆE (brokula, špinat, salate, itd) koristite zatvorenu šaku da odredite količinu (muškarci dvije, žene jednu sa svakim obrokom).

Za UGLJIKOHIDRATE (žitarice, krumpir, riža, manistra, voće) koristite količine koje bi stale u skupljenu šaku. Muškarci dvije šake, žene jednu.

Za MASTI (ulja, maslo, maslace od orašastih plodova, orašaste plodove, sjemenke) koristite cijeli palac za odrediti količinu pri obroku. Muškarci dva palca, žene jedan.

Ovo je odlična polazna točka s kojom ćete imati dobre rezultate. Ukoliko bi htjeli gubiti ili dobiti više kg, jednostavno prilagodite ove porcije na manje ili više (1 ½ dlan, ½ palca, itd.)

This website or its third-party tools process personal data.
You may opt out by using the link Opt Out