Savjeti kako jesti sporo

Od početka ljeta dijeli nas nešto manje od dva mjeseca. Sa svih portala bombardiraju nas s informacijama kako doći do savršene ljetne forme. Budite oprezni, dva mjeseca ne ostavljaju nam puno prostora da se na optimalan način upustimo u borbu s kilogramima. Međutim postoji „trik“ koji može pomoći, a možete ga primijeniti već na sljedećem obroku.

JEDITE POLAKO!

Naizgled zvuči jako jednostavno, no jeste li se ikad zapitali koliko brzo/sporo pojedete obrok?

Kad jedete sporije bolje probavljate hranu, lakše gubite masno tkivo, i osjećate veće zadovoljstvo s manje hrane. Kad jedete brzo, događa se obrnuto.

U današnje vrijeme konstantno negdje žurimo, uvijek nešto treba obaviti, nemamo čak ni vremena sjesti za stol i u miru pojesti obrok. Zbog toga, većina ljudi danas jede jako brzo. Ne samo da ne uživamo u obroku, nego nemamo vremena ni da prožvačemo hranu kako treba.

Zašto jesti sporije?

       1. Dajete tijelu vremena da prepozna da ste siti.

Mozgu je potrebno otprilike 20 minuta od početka obroka da pošalje signale da ste siti. Većina današnjih obroka ne traje toliko, ako ne vjerujete, pogledajte na sat koliko vam traje sljedeći obrok.

Promislite koliko ekstra (nepotrebnih) kalorija unosite u sebe, samo zbog toga što niste dali tijelu vremena da registrira da vam hrana više nije potrebna. Ako jedete tri obroka dnevno, i na svakom unesete i do stotinjak ekstra kalorija jer jedete brzo, ta brojka više nije zanemariva.

       2. Poboljšana probava

Probava započinje u ustima. Čim ugledate, nanjušite ili dok samo mislite o hrani, započinjete proces probave. Ako niste sigurni u ovo, prisjetite se osjećaja kada ugledate hranu koju volite. Odjednom se pojavi slina u ustima. Upravo taj proces oslobađanja sline koja vlaži hranu jedan je od prvih koraka probave.

Veliki komadi hrane neadekvatno prožvakani bit će teži za pretvoriti u himus (tekući miks od djelomično probavljene hrane, kiseline, probavnih enzima i vode).

Hrana koja nije pravilno razgrađena u himus može dovesti do probavnih smetnji i ostali potencijalnih problema želučano crijevnog trakta.

       3. Manje porcije

Kad jedete sporije, automatski jedete manje porcije. Odlična vijest ako želite izgubiti koji kilogram.

Zaključak

Kad jedemo brzo, na kraju dana pojedemo više nego što trebamo. Što vodi slaboj probavi i višku kilograma.

Kad jedemo sporo, probava je bolja, lakše je održavati ili gubiti kilograme i osjećamo veće zadovoljstvo s manje hrane.

SAVJETI kako jesti sporo:

– Jedite u mirnom okruženju s minimum distrakcija.

– Nemojte jesti dok vozite, gledate tv, tipkate na mobitel.

– Odložite pribor između zalogaja. Udahnite. Izdahnite. 🙂

– Odredite koliko puta čete žvakati zalogaj. Zvuči čudno, ali pokušajte!

– Koristite manje tanjure.

– Pronađite osobu za stolom, koja jede najsporije (najčešće mala djeca) i pratite njihov tempo.

Ako osjetite da žurite, ostavite pribor i fokusirajte se, ako niste navikli jesti sporije, ovo je navika kojoj treba vremena i na kojoj treba raditi da bi je savladali.

Odvojite vrijeme za hranu! Zakažite u svom kalendaru 20 do 30 min za obrok. Stavljate potrebno gorivo u svoje tijelo ili možda provodite vrijeme s obitelji ili bliskim prijateljima.

To je važno. Zaslužuje vašu pozornost i ulazak u vaš raspored.

This website or its third-party tools process personal data.
You may opt out by using the link Opt Out