Trebamo li brojati kalorije?

Kontrola kilograma zvuči kao jednostavna računica: jedi više nego što sagorijevaš i dobit češ na kilaži, jedi manje i gubiti češ kilograme.

Međutim fiziologija koje se krije iza tog modela („cal in, cal out“) je puno kompleksnija i dinamičnija nego što ljudi misle.

Brojanje kalorija je sistem gdje ignorirate signale vašeg tijela i oslanjate se na brojke koje mogu biti poprilično neprecizne iz više razloga (više o procjenama potrošnje kalorija pročitajte na http://www.precisionnutrition.com/problem-with-calorie-counting-calories-out).

Bolje rješenje je da naučite slušati vlastito tijelo i jedete kad ste gladni i stanete prije nego dođete u situaciju da ne možete ustati sa stola jer ste pretjerali.

Iako zvuči jednostavno, ovo nije lagan zadatak i potrebno je svjesno RADITI na tome koristeći različite strategije kako jesti sporije. 

Možete imati odlične rezultate bez brojanja kalorija s puno jednostavnijom metodom kontroliranja porcija.

Koristite vaše dlanove za kontrolu porcija pri svakom obroku na sljedeći način:

Dlan bez prstiju određuje porciju proteina.

Zatvorena šaka određuje porciju povrća.

Onoliko koliko vam stane u dlan, to je porcija ugljikohidrata.

Palac određuje količinu masti po obroku.

Ovaj sistem je odlična polazna točka koju nakon nekog vremena testiranja možete prilagođavati. (podići ili smanjiti količinu ovisno o ciljevima i rezultatima, npr. dvije šake, pola dlana, itd.)

Druga jako bitna stvar, vaše ruke su prijenosne 🙂 ako jedete u restoranu, ili na poslu, i dalje imate priliku kontrolirati porcije bez da nosite vagu sa sobom.

Također ruke su uglavnom proporcionalne vašem tijelu, ako ste veći, veće su vam i ruke i obrnuto, pa na taj način dobivate onoliko hrane koliko vam treba.

This website or its third-party tools process personal data.
You may opt out by using the link Opt Out