Zašto trebaš izbjegavati suncokretovo i ostala biljna ulja!

Nedavno sam u programu prehrane imao nekoliko pitanja o biljnim uljima što me potaklo da pišem o ovoj temi. Jedan polaznik nije mogao shvatiti zašto mu savjetujem da izbjegava suncokretovo ulje jer je imao pretpostavku da je sve što je biljno dobro i zdravo. Druga polaznica je koristila suncokretovo ulje da bi začinila salatu…

Ne hranim se savršeno, ali neke dobre navike u prehrani mi danas dolaze prirodno pa ponekad smatram kako se podrazumijevaju. Tako me skroz iznenadilo da bi netko koristio suncokretovo ulje za začiniti salatu umjesto maslinovog. Prženje u suncokretovom ulju, gazirana pića i sokovi, doručak u pekari, su stvari koje se u mojoj prehrani nađu jako jako rijetko i ponekad zaboravim da je potrebno iznova educirati ljude zašto želimo smanjiti unos ovih namirnica.

Nedavno sam pogledao video gdje Dr. James DiNicolantonio (autor Immunity Fix, Mineral Fix, Salt Fix) objašnjava ovu temu. Ispod ću sažeti i prevesti njegove riječi da bi vas potakao na dodatno razmišljanje i istraživanje o ovoj temi (ako vas zanima link na video javite se u inbox).

Tema je bila “Kako Omega 6 ulja (poput suncokretovog, repičinog, kukuruznog, sojinog) mogu uzrokovati kronične bolesti poput alzheimera, bolesti srca i masne jetre?”

Dr. James:

“Pošto su ove masti uglavnom polinezasićene masne kiseline veoma su podložne oksidaciji!

Oksidiraju:

– u procesu dobivanja biljnog ulja pod utjecajem zraka, topline i heksana

– kad pržimo s njima

– pod utjecajem želučane kiseline

U prijevodu unosimo u sebe oksidirane omega 6 masne kiseline koje se pretvaraju u hidroperoksid i aldehide (koji su toksični za tijelo) koje onda apsorbiramo u debelom i tankom crijevu, gdje remete integritet staničnih membrana, što utječe na funkciju i odumiranje stanica što vodi kroničnim bolestima i smrti.

Ovo se može dogoditi u mozgu (alzheimer), u jetri (fatty liver disease), srcu (heart disease).

Osim ovog načina postoji i drugi put kako omega 6 masne kiseline vode prema kroničnim bolestima, a to je preko lipoproteina.

Lipoproteini su čestice u krvnoj plazmi sastavljene od masti i proteina, koje prenose lipide između organa. Što je više omega 6 masnih kiselina u lipoproteinima to će više oksidirani biti svi lipoproteini. “Najpoznatiji” su HDL i LDL.

Lipoprotein niske gustoće (Low density lipoprotein – LDL) prenosi kolesterol od jetre prema stanicama u tijelu. LDL se često naziva "loš kolesterol".

Lipoprotein visoke gustoće (High density lipoprotein – HDL) prikuplja kolesterol iz tkiva u tijelu i odnosi ga u jetru. HDL se često naziva "dobar kolesterol".

Na LDL-u imamo apolipoprotein b, ako nije oksidiran, “pokupit” ce ga jetreni receptori, ali kad je napadnut od strane hidroperoksida i aldehida (koji su nastali kao produkt oksidacije omega 6 masnih kiselina), više ga ne prepoznaje LDL receptor u jetri, već ga sad prepoznaje naš imunitet (makrofagi).

Makrofagi (čija je osnovna zadaća čišćenje organizma od otpadnih tvari i borba protiv stranih tvari) uzimaju oksidirani LDL i to formira pjenušave stanice /aterosklerozu / plak u arterijama, što posljedično vodi u povećan rizik od moždanog i srčanog udara.

Rezime drugog puta: konzumiranje polinezasićenih omega 6 masnih kiselina vodi u proizvodnju vrlo štetnih nusprodukta oksidacije lipida → što može vodit u oksidaciju svih naših lipoproteina → što uzrokuje kardiovaskularne bolesti i oksidaciju staničnih membrana → što vodi kroničnim bolestima koje vode smrti.”

Preporuka koju bi izvukao iz ovog teksta/videa:

Nemojte pržiti sa suncokretovim uljem!

Smanjite proizvode napravljene od suncokretovog ulja (majoneza).

Od ulja bi preporučio gotovo isključivo maslinovo ulje. Koristite ga za začinit salate, ali i za šufigavanje i pripremu jaja/mesa/ribe/povrća na tavi. Maslinovo ulje sadrži polifenole i vitamin E koji smanjuje rizik od oštećivanja tkiva i stanica.

Osim ovih benefita velika prednost je što nam je vrhunsko ekstra djevičansko maslinovo ulje lako dostupno ako se malo potrudimo i raspitamo.

Iskoristimo hranu koja nam je u susjedstvu umjesto hrane koja mora proći pola zemaljske kugle da bi došla do nas.

This website or its third-party tools process personal data.
You may opt out by using the link Opt Out