UPOMOĆ – Ne mogu se dignuti s WC-a!

Zašto ljudi završe u domovima za starije i nemoćne? 

Situacija se svede na to da se ne možete dignuti s wc-a. Možda zvuči grubo, al u suštini je istina i realnost. 

 

Razlog zašto osobe koje stare završe u domu je gubitak neovisnosti. 

 

Kako starimo, osnovni pokreti nam postaju sve teži. Kad odemo u penziju, manje smo aktivni i imamo manje razloga za maknuti se s kauča i izaći iz stana. Pa uglavnom sjedimo većinu dana, gledamo TV i mišići nam atrofiraju. 

 

Zato je toliko važno da ostanemo aktivni kroz cijeli život. Pronađi trening ili aktivnost koju voliš koja će ti pomoći da sačuvaš svoju neovisnost što je duže moguće – ne samo radi tebe, nego i zbog svoje djece. Niti jedan roditelj ne želi da se djeca moraju brinuti za njega ili plaćati nekome da se brine za njega.

 

Vježbe koje radimo u dvorani potrebne su svima. Čučanj je potreban svima, bez obzira koliko godina imate. Kako se ustajete sa stolice ili s wc-a? Tako da napravite čučanj. Kako se podignete s poda ako padnete? Tako što napravite burpee. Kako unesete namirnice iz auta u stan? Koristeći farmers carry nošenje. To su pokreti koje radimo u dvorani upravo iz tog razloga. Ne treniramo da bi se spremili za ljeto, treniramo da bi bili zdravi i neovisni kroz cijeli život. 

 

Stariji članovi svakako mogu raditi modificirane verzije svih pokreta koje radimo u grupi, al upravo iz tog razloga naš uvodni proces započinje s puno 1 na 1 treninga. Moramo vam pokazati kako modificirati pokrete i zajedno odlučiti želite li nastaviti trenirati 1 na 1 ili se polako priključiti grupi. 

 

Zato je ključna fokusirana pažnja stručnih trenera koju ćete dobiti kroz naš uvodni proces upisa u dvoranu. 

 

Trening s opterećenjem je jedna od ključnih stavki za starije članove jer pomaže spriječiti i preokrenuti razvoj osteoporoze. Čak i manji padovi često rezultiraju slomljenim kostima kod starijih muškaraca i žena koji imaju nisku gustoću kostiju. Trening s opterećenjem povećava gustoću kostiju i umanjuje rizik ozljede i lomova. 

 

Ako vam treba stvarni primjer da je ovo o čemu pričamo moguće i za vas, na CrossFit XV facebook stranici je video našeg člana Zvonka u jednom od njegovih prvih 1 na 1 treninga s Dariom. Zbog boli u koljenu nije mogao raditi nabačaj već je samo pokušavao memorizirati pokret. Idući video je Zvonko nakon 3 mjeseca u dvorani. Prijavljen za open kao jedini u Hrvatskoj u kategoriji 70+ naravno osvaja prvo mjesto, dok u europi zauzima visoko 124 mjesto. Bol u koljenu polako nestaje, što svakako ukazuje i činjenica da je nakon 15 godina ove godine ponovno stao na skije zajedno s ekipom iz dvorane. Prije mjesec dana imao je jedan nezgodan pad u kući gdje je po njegovim riječima trening u dvorani zaslužan ne samo da nije ništa slomio nego da je izvukao živu glavu zbog bolje okretnosti i snalažljivosti prilikom pada. 

 

Grupni trening može i ne mora biti prikladan za starije članove. Imamo puno članova iznad 50 godina, 60 godina i sada imamo i Zvonka iznad 70 godina i oni se svi jako dobro snalaze u grupi, ali ako mislite da grupa nije za vas, možete trenirati i 1 na 1 s trenerom. Svakako SVI članovi započinju upis u dvoranu preko 1 na 1 treninga kako bi vas što bolje upoznali i najbolje vam pomogli da trening postane vaša rutina. 

 

Ja nisam elitni sportaš, manje od 1% članova u dvorani su elitni sportaši. Većina nas neće osvojiti nikakva natjecanja ili oboriti nikakve rekorde osim svojih osobnih. Ne treniram da bi se natjecao, treniram svaki dan tako da izbjegnem gubitak neovisnosti u budućnosti. Kao netko tko je svjedočio iz prve ruke kako izgleda kada stariji član obitelj izgubi neovisnost i kad ga se treba nositi do wc-a i od wc-a mogu potvrditi da je to situacija koja je teška za sve uključene i koju svakako želim izbjeći ako mogu. 

 

Ako nam se želite priključiti kliknite na https://crossfitxv.com/kako-zapoceti rezervirajte svoj uvodni razgovor i saznajte kako vam možemo pomoći. 

Ako mislite da bi nam se vaši roditelji ili bake i djedovi trebali priključiti, uputite ih na ovu objavu i pomozite im da rezerviraju uvodni razgovor s našim trenericama.

 

This website or its third-party tools process personal data.
You may opt out by using the link Opt Out