Zašto Box Squat?

  • Uči nas kako razviti eksplozivnu silu iz mrtve točke jer ne koristimo SSC (stretch shortening cycle – gdje mišić ima jaču kontrakciju jer je netom prije napravljeno istezanje mišića (sindrom praćke)) na koji su se naši sportaši navikli tijekom svojih standardnih čučnjeva i olimpijskih liftova. Box squat razdvaja ekscentričnu i koncentričnu fazu čučnja kada sjednemo na kutiju. Razdvajajući ove dvije faze čučnja prisiljavamo sportaša da razvija eksplozivnu promjenu smjera. 
  • Box squat će smanjiti kompresiju na kralježnicu jer sportaš neće moći koristiti istu kilažu koju bi koristio kod klasičnog čučnja, dok okomita pozicija potkoljenice smanjuje pritisak na patelu pa je sigurniji i za koljena.
  • Box squat nam daje mogućnost za širu poziciju stopala tj. širi čučanj što će aktivirati gluteus, ložu i aduktore (posterior chain). Generalno, većina ljudi se oslanja na kvadriceps i prednji kinetički lanac (anterior chain). Popravljanjem stražnjeg kinetičkog lanca možemo utjecati na zdravlje donjeg dijela leđa i jači deadlift. 
  • U grupama nam može odlično poslužiti u učenju članova efikasan pregib iz kukova (hip hinge).
  • Može poslužiti za osvijestiti članove o dubini čučnja. Čest je slučaj da sportaš s manjim kilažama ima dobru dubinu čučnja, međutim kako se kilaža povećava dubina čučnja se smanjuje. Kutija nam omogućava da osjetimo dobru dubinu na svakom ponavljanju.
  • Razvijamo eksplozivnost jer koristimo kilaže koju su nam ispod maksimalnih. Fokus stavljamo na brzinu umjesto na opterećenju.
This website or its third-party tools process personal data.
You may opt out by using the link Opt Out