Klice

Tasty Tuesday nam donosi jedan veoma jednostavan doručak ali uz to i jedan super zdravi trik. Ako želite povećati unos vitamina, enzima i vlakana koji se nalaze u povrću na jednostavan način – evo rješenja.

KLICE! Uzgoj klica je veoma jednostavan a dobrobiti su mnogobrojne:

– Sadržaj vitamina drastično se povećava tijekom klijanja. To osobito vrijedi za vitamine A, B, C i E. Vitaminski sadržaj nekih sjemenki, žitarica, mahunarki i orašastih plodova može narasti i 20 puta tijekom klijanja.

– Sadržaj esencijalnih masnih kiselina također buja pri klijanju. Većina ljudi ima manjak esencijalnih masnih kiselina. Redovito konzumiranje klica lako rješava taj problem.

– Sadržaj vlakana u mahunarkama, orašastim plodovima, raznim sjemenkama i žitaricama znatno se povećava klijanjem. Vlakna su najvažnija za probavu jer se vežu na masti i toksine u našem tijelu i olakšavaju njihovo odstranjivanje.

– U klicama može biti i do sto puta više enzima nego u svježem voću i povrću. Enzimi su posebne vrste bjelančevina koje djeluju kao katalizatori za sve tjelesne funkcije. Kvaliteta bjelančevina u mahunarkama, orašastim plodovima, sjemenkama i žitaricama poboljšava se onog trena kada prokliju. (tekst preuzet s linka: https://alternativa-za-vas.com/index…/clanak/article/klice , na linku ima još super informacija ako vas zanima više)

Kako ih uzgojiti?

Izaberite sjemenke koje želite da prokliju, mungo grah ili leća su super izbor za početnike ali možete koristiti i sve ostale sjemenke. Potopite sjemenke u vodi tijekom noći, sutra dan ih procijedite i ostavite u zdjelici ili staklenci. Nakon toga ih dva puta dnevno isperite i procijedite i to je to. U roku od par dana (ovisi o vrsti sjemena) će se pojaviti klice koje možete konzumirati! Možete ih jesti kako god želite – u salati, na jajima… samo ih nemojte termički obrađivati.

Na slici je bavarski kruh s kajganom i klicama od brokule

This website or its third-party tools process personal data.
You may opt out by using the link Opt Out