Kako “izliječiti” VIKENDITIS?

Čuli ste za Artritis, Gastritis, Dermatitis, ali jeste li čuli za VIKENDITIS?

Sufiks ITIS označava upalu, tako je artritis upala zglobova, dermatitis je upala kože, gastritis je upala želuca, a vikenditis je upala vikendom.

Možda ti je poznato ovo stanje. Jedeš dobro od ponedjeljka do petka navečer, ali kad dođe vikend transformiraš se u nevjerojatnog Hulka.

Ovo se zna dogoditi i na dnevnoj bazi. Od doručka do večere sve je dobro dok god ti dan ima raspored i strukturu. Ali čim ostaneš “sam/a” nakon večere, i ne znaš što bi sa sobom, Hulk se polagano budi.

Nakon vikenda tek shvatiš koliko si zapravo pojeo ili popio, osjećaš se loše, žao ti je, ljut si…trening u ponedjeljak nije onakav kakav bi trebao biti jer se još uvijek oporavljaš…progres koji si stvorio preko tjedna sabotiraš s ponašanjem preko vikenda.

Ponekad ti se čini da je ovaj obrazac toliko jak da polagano prelazi u tihu kroničnu upalu – VIKENDITIS.

KAKO DOBITI OVU “BOLEST”?

Pokušaj bit savršen/a – slijedi “SAVRŠENU” rutinu, striktno do zadnjeg grama, dok ti ne postane loše od dosadne, uvijek iste restriktivne hrane i ne možeš dočekati trenutak kad ćeš napokon pojesti nešto što voliš, a stalno sebi to uskraćuješ.

Uvijek idi 100% – nakon što si napisao/la savršeni plan, kreni s razmišljanjem kako neće uspjeti, brini se gdje ćeš prvo pogriješiti, postavi situaciju tako da je bilo kakav odmak od plana velika tragedija s kojom ćeš onda opravdati prejedanje. Npr. izašli ste na večeru s prijateljima u subotu. Nećeš moći pojesti svoj planirani obrok, pa ćeš umjesto toga jesti double cheeseburger s krumpirićima i kolom.

Nagradi se za dobro ponašanje – Jedno dobro “djelo” daje ti dozvolu za nagradu (npr. jeo sam dobro cijeli dan, mogu navečer malo slatkog). Dobra prehrana preko tjedna ne daje dozvolu za “lošu” prehranu preko vikenda ili dobra prehrana preko dana ne daje dozvolu da navečer jedeš bilo što zbog toga.

Ako pogriješiš na jednom obroku slobodno nastavi griješiti do kraja dana ili tjedna pa kreni “ispočetka” sutra ili u ponedjeljak – Ako pretjeraš s hranom ili pojedeš “krivu” hranu. Nemoj stati, jedi I dalje. Izašli ste na pizzu i pivo s prijateljima, to znači da si već kiksao pa možeš pojesti neograničeno pizze i popit nekoliko piva prije nego se vratiš “u režim” sutra ujutro.

Racionaliziraj – Vikend nudi cijeli niz opravdanja za jesti velike količine slabo nutritivne hrane. Bilo što može biti u pitanju. Zaposlen si, ili nisi imao ništa za raditi. Bio si na putu, ili si bio doma cijeli vikend. Bilo kakva izlika će poslužiti.

Nedjeljna dosada – Nedelja popodne ili kasno navečer, nema strukture. Što da radim sa sobom? Pa uvijek mogu jesti ili piti!

KAKO IZLIJEČITI VIKENDITIS?

Problem – perfekcionizam

Rješenje – ciljaj da budeš samo malo bolji na svakom obroku

Solidna metoda koju slijediš stalno je bolja od savršene koju slijediš neko vrijeme pa odustaneš.
Na tvom jelovniku mora biti hrana u kojoj uživaš. Težiti izvrsnosti je dobro, ali perfekcionizam može biti auto destruktivan.

Problem – “sve ili ništa”

Rješenje – Osvijesti da postoji cijeli niz mogućih opcija i rješenja

Sve ili ništa daje samo dvije mogućnosti. U stvarnosti uvijek postoji malo bolji izbor. Npr. Ako ste završili na burgeru i krumpirićima, ne znači da trebaš popit kolu uz to, možeš popit vodu. Istom metodom možeš se riješiti krumpirića i pojesti salatu uz burger. Burger možeš pojest s manje kruha. Možeš jesti sporije, možeš pojesti manje “loše” hrane, svi ovi izbori su ti dostupni ako osvijestiš i razviješ dobar mindset oko hrane.

Problem – Nagrade i razmjene dobro za loše

Rješenje – vrati se tvojim vrijednostima odrasle osobe. Dobro za loše je za malu djecu, “ako budeš dobar i pojedeš brokulu dobit ćeš slatko”.

Problem – Ako “pogriješim” nastavit ću po planu sutra

Rješenje – nauči slušati vlastito tijelo i prepoznati kad si zaista gladan/a i kad si sit/a i svjesno radi da se ne prejedaš na obrocima.

Uspori obroke da bi osvijestio trenutak kad nisi više gladan. Jedi kad si gladan, stani kad si sit, bez posebnih striktnih pravila. Ne prejedaj se bez obzira koji je dan u tjednu i kakve su okolnosti. Jedi u skladu s unutrašnjim signalima tijela i tvojim vrijednostima (npr. želja za jačim, mišićavijim, zdravijim tijelom). Ako slijediš striktna i ograničavajuća pravila to će gotovo uvijek u konačnici rezultirati prejedanjem hranom lošije kvalitete jer jednom kad prekršiš pravila ne ostaje više nikakav smjer da te vodi.

Problem – Racionaliziranje

Rješenje – osvijesti priče koje često pričaš sebi

Racionaliziranje ti pomaže objasniti prejedanje na način koji tebi ima smisla. Međutim razlozi poput: radio sam, dosadno mi je, putovao sam, bio sam na večeri s prijateljima…nisu krivci za naše prejedanje, to su samo okolnosti u kojima smo navikli opravdati sebe za prejedanje.
Ljudi se prejedaju ili previše popiju u različitim okolnostima, objašnjenje jednostavno prati ono što se trenutno događa u tom momentu.
Ovakvo racionaliziranje može ti oduzeti slobodu odlučivanja. Počinješ se osjećati kao žrtva okolnosti ili promjena u raspoloženju. Bez obzira kako se osjećaš i dalje imaš kontrolu nad svojim izborima. Osjećaji koje imaš neće nestati zato što si se prejeo…sve će biti isto osim što će te boljeti drob od loše hrane i osjećat ćeš se krivo što si opet napravio istu stvar.
Ako neku hranu koja nije dobra za tebe baš jako želiš u određenom trenutku kao odgovor na tvoje stanje i trenutne osjećaje, u slučaju da ne posegneš za tom hranom, započinješ proces promjene i stvaraš novi obrazac ponašanja. Tako slabi “okidač” koji ti određena situacija nosi, ako uspiješ nekoliko puta prekinuti taj ciklus, taj okidač prestaje postojati.

Problem – Dosada Nedjeljom

Rješenje -Živi svoj život.

Kad radni tjedan završi, postanemo svjesni manjka sadržaja u svom životu. Tada je jednostavnije zgrabiti nešto za jesti ili piti nego buljiti u prazno ili suočiti se sa stanjem. Napravi NEŠTO, ako si redovito u ovoj situaciji, dodaj neku aktivnost u svoj život preko vikenda ili tijekom večeri. Nađi način i razlog da nastaviš s kvalitetnim izborima i izbjegneš lošije izbore.
Ako odlučiš pojesti ili popiti nešto loše napravi to svjesno. Npr. biram pojesti ove dvije velike Milka čokolade iako sam svjestan da ću se kasnije osjećati loše i krivo. Sam biraš svoje ponašanje, samo imaj na umu da različiti izbori donose različite rezultate.

ZAKLJUČAK

Simptomi “vikenditisa” se često javljaju kod osoba koje:

Slijede striktna pravila puna zabrana
Razmišljaju da postoji samo sve ili ništa
Nagrađuju sebe jer su cijeli dan bili dobri, pa zaslužuju nešto loše
Kad zeznu s jednim obrokom odluče cijeli dan nastaviti jesti loše

Zvuči poznato?

Ako se mučiš sa zdravom prehranom preko vikenda ili navečer zapitaj se sljedeće stvari:
Kad si zadnji put jeo dobro preko vikenda ili navečer?
Što je bilo drukčije? Kako postići više toga?

Preuzmi kontrolu. Radi svjesne izbore s punim znanjem o posljedicama.
Ne budi žrtva, ti si u kontroli svog života i možeš napraviti promjenu ako je to ono što zaista želiš!

This website or its third-party tools process personal data.
You may opt out by using the link Opt Out