“Je li u redu da pijem Colu Zero?”

“Banana, mišljenje?”

“Je li krumpir deblja?”

“Kruh – DA/NE?”

Stalno me ljudi pitaju ovakva pitanja i žele jednostavan odgovor, ali “točan” odgovor ovisi o puno faktora kao i tome što ima najviše smisla za TEBE. Čak i ako znanost kaže jedno to nije JEDINI faktor koji trebaš uzeti u obzir prilikom donošenja odluke. Naravno da ćeš slušati “dokaze”, ali trebaš voditi računa i o svom životnom stilu, ciljevima i TRENUTNOM STANJU.

Što nas dovodi do pitanja iz naslova: što ako voliš gazirana pića i zbog toga biraš dijetalnu verziju smatrajući da je bolja za tebe, ali se i dalje brineš je li to dobro za tvoje zdravlje?

Prvo se pobrini za najvažnije stvari!

Trenutno nemamo pretjerano uvjerljive razloge koji govore da u potpunosti prestaneš piti dijetalna gazirana pića. Dok s druge strane imamo veliki broj dokaza o značajnim rizicima za zdravlje zbog VIŠKA MASNOG TKIVA! 

Ako ćeš zamijeniti coca colu (ili bilo koje drugo piće koje sadrži puno kalorija) s dijetalnom varijantom i to ti trenutno pomaže da izgubiš masno tkivo, onda su koristi cole zero u tvom slučaju važnije od potencijalnih rizika.  

Znaš li analogiju o ispunjavanju staklenke s velikim kamenjima, pa kamenčićima, pa tek onda s pijeskom? 

Zamisli da je trud koji ulažeš u svoje zdravlje kao staklenka. Ako možeš birati što ćeš prvo staviti u nju onda prvo idu velika kamenja, tek onda kamenčići i tek onda pijesak jer ako prvo napuniš staklenku s pijeskom, nemaš mjesta za velike stvari. 

Cola Zero je poput kamenčića, možda čak i pijesak, pa prije nego se brineš o tome hoćeš li piti colu zero ili ne, fokusiraj se na “velika kamenja” koja će imati veći utjecaj na tvoje zdravlje!

Velika kamenja u ovom slučaju su:

  • Jedeš li većinski minimalno obrađenu hranu u svom izvornom obliku?
  • Jedeš li dovoljno proteina i povrća?
  • Jedeš li sporo, svjesno, do 80% sitosti i samo kad si gladan/na?
  • Spavaš li dovoljno?
  • Kako se nosiš sa stresom?
  • Treniraš li?
  • Pokušavaš li manje pušiti i konzumirati manje alkohola?

Za razliku od dokaza o tome treba li eliminirati colu zero ili ne, za sve navedeno postoji mnoštvo dokaza koji pokazuju da ove navike imaju trajan učinak na tvoje zdravlje. Pozabavi se prvo s velikim stvarima, a tek onda se brini za male!

This website or its third-party tools process personal data.
You may opt out by using the link Opt Out