“Nova Godina, Novi Početak? Zašto te čekanje 01.01. može unazaditi”

Vjerovali ili ne i ova godina se polako približava svom kraju. S 2023. godinom na izmaku i nadolazećim blagdanima primamljivo je staviti svoje ciljeve u vezi s treningom i prehranom na pauzu. Uostalom, 1. siječnja čini se kao savršen trenutak za krenuti “ispočetka” kad su u pitanju sve naše zdravstvene ambicije, zar ne? Ne baš. 

Ako već sad razmišljaš kako ćeš u prosincu pauzirati sve do nove godine, čeka te teži uspon do mjesta gdje si sada!

Evo zašto održavanje tvoje rutine s treningom i prehranom tijekom blagdana nije dobro samo za tvoje tijelo, već i za tvoj duh, i može te izdvojiti iz gomile kada započne navala novogodišnjih odluka.

 1. Momentum je dragocjen – uvijek ga nastoj održavati
 • Dosljednost je ključna: Baš poput vlaka koji ubrzava, tvoji napori vezani uz trening i prehranu s vremenom dobivaju zamah. Ako staneš sada morat ćeš više raditi kako bi vratio/la isti tempo u siječnju. Drži se svoje rutine sada i bit ćeš u normalnom ritmu u siječnju bez žurbe i pritiska kao ostali oko tebe koji će panično požuriti u dvorane 01.01.
 1. Svjesno uživanje umjesto velikih zahvata ili “sve ili ništa” pristupa
 • 80/20 Pravilo: Drži se svog plana za trening i prehranu 80% vremena, tako i dalje možeš uživati u praznicima bez osjećaja krivnje ili potrebe za drastičnim mjerama kasnije. Ako sada naučiš uživati unutar granica koje sam/a postaviš izgradit ćeš navike koje će ti odlično poslužiti i nakon praznika kada će vježbanje samokontrole biti daleko lakše. 
 1. Stres tijekom blagdana i tvoje “tajno oružje”
 • Vježbanje kao ispušni ventil: Iskoristi trening kao odmak od stresa tijekom neizbježno užurbane blagdanske sezone. Dosljedno vježbanje može ti pomoći održati mir usred kaosa.
 • Prehana utječe na raspoloženje: Održavanje ravnoteže s prehranom pomaže stabilizirati tvoje raspoloženje i razinu energije, što će ti olakšati sve odluke koje moraš donijeti tijekom blagdana.
 1. Budi pozitivan primjer drugima
 • Postavi novi standard: Budi insipiracija drugima u tvom krugu. Ohrabri prijatelje i rodbinu da ti se pridruže u treningu. Stvori nove tradicije, neka obiteljsko okupljanje bude prilika za zajedničku aktivnost i zdravija jela. 
 • Blagdanski popusti: Iskoristi ih da kupiš opremu za trening ili suplemente koji ti mogu pomoći u tvojim ciljevima. 
 1. Kreni u novu godinu s puno samopouzdanja
 • Ne startaš ispočetka: Dok se drugi bore s ponovnim pokretanjem svoje routine nakon blagdana, ti ćeš nastaviti svoj put kao da se ništa nije ni dogodilo, s puno samopouzdanja u svoje sposobnosti i ponosa zbog svoje dosljednosti. 
 • Slavi napredak: Zamisli da ne slaviš samo novu godinu već i svoj napredak u treningu i/ili prehrani prema kraju ove godine. Drži se svog plana i vidit ćeš da je to realna mogućnost. 

Predanost svome zdravlju i ponos koji osjećaš zbog svog napretka ne bi trebali biti vezani za određeni datum u godini. Redefiniraj novogodišnju odluku svjesnom odlukom da nećeš čekati. Drži se svog plana tijekom praznika i gledaj kako ulaziš u siječanj s energijom, snagom i prednošću u ostvarivanju ciljeva. Tvoja buduća verzija bit će ti zahvalna! <3 

This website or its third-party tools process personal data.
You may opt out by using the link Opt Out